“The Old Painter”

Posted on Posted in Uncategorized

Voordat ik afgelopen September naar San Jose en San Francisco ging had ik niet verwacht dat dit de mooiste foto van de trip zou worden. Hieronder het verhaal achter de foto.

In San Jose verbleven Patrick en ik in een arbeiderswijk bij onze Airbnb host Kevin. Het oude (victoriaans geïnspireerde) huisje, ligt onder de aanvliegroute van het vliegveld van San Jose. ’s Nachts als je in bed lag met het raam open (wat nodig was gezien het overdag ruim boven de 30 graden was) hoorde je de vliegtuigen overkomen en de mensen op straat vooral Spaans praten.

Kevin is een oudere man die alleen woont in San Jose. Hij heeft twee dochters die ver weg wonen. Op Airbnb kan je terug lezen dat Kevin zijn gasten altijd met rust laat. Bij ons was dat anders; de eerste avond al gingen wij bij hem kijken in zijn atelier en kwamen we er achter dat hij schildert en daar ook zijn brood mee verdient. Het huis hangt ook vol met schilderijen.

’s Ochtends als wij uit bed kwamen had Kevin de koffie en een Mexicaans ontbijt al klaar staan. Gesprekken gingen over films, muziek en soms politiek. Op een ochtend waren we over zijn schilderijen aan het praten en zijn grootste inspiratie: Vincent van Gogh. Hij vertelde over een schilderij en hij wilde ons wat laten zien uit een boek wat hij had van Vincent van Gogh. Hij liep een andere kamer in, pakte een boek uit zijn boekenkast en ging zitten.

De ochtend zonnestralen die door het raam het donkere huis binnen kwamen zorgde ervoor dat ronddwarrelend stof zichtbaar werd. En terwijl ik hem daar zag zitten in een oude stoel met zijn bord en boek op schoot besefte ik dat ik mijn camera erbij moest pakken.

Gelukkig zat de 85mm er nog op wat betekende dat ik in de keuken kon blijven. Ik stelde de camera in op 1/100ste, f/2,8 en ISO 2000 en schoot een paar foto’s. Deze foto is de eerste uit de reeks.

Die avond namen wij afscheid van Kevin. Wij gingen naar San Francisco voor een paar dagen en daarna terug naar Nederland. Kevin had het er zichtbaar moeilijk mee. Hij zei dat hij in tijden niet zulke leuke gasten had gehad. Dit was het moment dat ik wist dat de foto nog specialer zou worden. Ook wist ik dat ik onze bijzondere host Kevin zeker zou gaan missen!

Nu ik terug kijk naar alle foto’s die ik gemaakt heb is het voor mij duidelijk dat dit de beste foto van de reis is geworden. Niet alleen omdat de compositie (wat mij betreft) zo krachtig is maar ook door de herinnering die erbij hoort. Daar kan geen Golden Gate Bridge of Alcatraz tegenop…

(Ik ga de foto binnenkort als hardcopy zijn kant opsturen via de post.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *